Nalewka z lubczyka Drukuj
p. Wiem, że z liści niektórych roślin, np. z lubczyka można sporządzać nalewki. Jak to zrobić?
o. Nalewki częściej robi się z korzeni lubczyka, ale można wykorzystać również liście. Poniżej podane są przepisy.
Nalewka z lubczyka
50 g korzenia lub liści lubczyku (suszone) wsypać do słoika lub butelki. Wlać ½ litra spirytusu 70%. Słoik zakręcić i postawić w kuchni na 10 dni, codziennie wstrząsnąć. Stosować 3-4 razy dziennie po łyżeczce, rozcieńczone ciepłą wodą.
Wino lubczykowe
50 g korzenia lub liści lubczyku (suszone) wsypać do słoika lub butelki wlać butelkę wina białego gronowego, wytrawnego. Słoik zakręcić i postawić w kuchni na 10 dni, codziennie wstrząsnąć. Po 10 dniach przecedzić. Wino takie można pić np. 3 razy dziennie po 1 łyżce jako środek oczyszczający organizm i podnoszący witalność.
Winko oczyszczające
Do słoika wsypać 6 łyżek korzenia lub liści lubczyku, 5 łyżek nasion kopru włoskiego, 5 łyżek owocu głogu 2 łyżki liści pokrzywy i 4 łyżki ziela przytuli, wlać 2 butelki wina białego gronowego, wytrawnego. Słoik zakręcić, postawić w kuchni na 10 dni, codziennie wstrząsnąć. Następnie zawartość słoika przelać do garnka, zagotować i ogrzewać około 15 minut na małym ogniu. Przecedzić, stosować 2 x dziennie po 2 łyżki, można rozcieńczyć ciepłą wodą.