Brunatna zgnilizna Drukuj
p. W roku ubiegłym podczas dojrzewania jabłek i gruszek na powierzchni owoców pojawiła się mała plamka od której w sposób koncentryczny zaczęły gnić całe owoce. Jak temu zapobiec?

o. Gnicie jabłek i gruszek na drzewach krótko przed ich zbiorem powoduje choroba grzybowa – brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych. Porażone owoce gniją już na drzewie, pokrywając się licznymi, koncentrycznie ułożonymi, pylącymi brodawkami o szarożółtej barwie. Zgniłe jabłka zmieniają się stopniowo w czarne, twarde i błyszczące mumie. W warunkach wysokiej wilgotności prażeniu ulegają także wierzchołki pędów i krótkopędy, które zamierają. źródłem pierwotnego zakażenia owoców są zeszłoroczne mumie, na których grzyb po przezimowaniu zarodnikuje. Owoce zakażane są przez pęknięcia skórki lub przez uszkodzenia spowodowane przez owady.

Ochrona jabłoni i gruszy przed tą chorobą wiąże się ściśle ze zwalczaniem szkodników uszkadzających owoce. Ważne jest niszczenie mumii i wycinanie obumarłych gałęzi i krótkopędów. Opryski stosowane przeciw parchowi jabłoni i gruszy w znacznym stopniu chronią przed tą chorobą. W czasie zimowego lub wiosennego cięcia koron drzew należy zbierać i niszczyć mumie.