Choroba śliwy Drukuj
p. Moja śliwa choruje. Jej owoce wydzielają żywicę. Chciałbym się dowiedzieć o sposoby przeciwdziałania tej chorobie, a także jak często trzeba stosować opryski i kiedy je zacząć. 

o. Śliwa porażona jest przez wirusa powodującego chorobę tzw. ospowatość śliwy (szarka). Porażane są także: ałycza, brzoskwinie i morele. Wirus przenoszony jest przez mszyce, ze zrazami pochodzącymi z chorych drzew oraz z podkładkami wegetatywnymi.

 Objawy widoczne są także na liściach w postaci przebarwień w kształcie pierścieni oraz różnej wielkości plam. Na niedojrzałych, zielonych owocach pojawiają się fioletowe, okrągłe plamy. W miarę dojrzewania owoców, plamy ciemnieją. Tkanka w tych miejscach zapada się, co powoduje powstawanie chlorotycznych bruzd na powierzchni śliwek. Miąższ w obrębie plam jest czerwonawy, gąbczasty, zawiera martwe komórki i kropelki stwardniałej gumy, jest kwaśny i ma posmak pleśni. Z tego względu owoce nie przedstawiają żadnych walorów użytkowych. Porażone owoce przedwcześnie dojrzewają (około 2 tygodnie) i opadają.

W połowie czerwca widoczne są objawy szarki na liściach, a w końcu lipca, na początku sierpnia – na owocach.

Bardzo wrażliwe są Węgierka Zwykła i Węgierka Włoska, wrażliwe- Węgierka Łowicka i Węgierka Wangenheima, średnio wrażliwe - Węgierka Dąbrowicka, Renkloda Ulena, Anna Späth, odmiany mało wrażliwe - Węgierka wczesna, Opal, Stanley.

Drzewka śliw należy kupować z materiału kwalifikowanego. Uprawiać odmiany mało wrażliwe na szarkę. Stosowanie intensywnej ochrony drzew przed mszycami ogranicza występowanie szarki. Niestety nie ma preparatów chemicznych, które zwalczałyby samego wirusa powodującego tę chorobę. W przypadku silnego porażenia drzew przez szarkę, należy je wycinać i palić!
 
 

O innych chorobach roślin możecie Państwo przeczytać w artykułach: