Gorczyca Drukuj
p. Na swojej działce od lat uprawiam warzywa, od kilku lat obserwuję jednak spadek plonu i zwiększone zachwaszczenie. Znajomi doradzili mi wysiać gorczycę. Jak należy ją stosować i jakie rośliny można po niej uprawiać? 

o. Istotnie, gorczyca jest bardzo dobrym nawozem zielonym. Jej głęboki system korzeniowy spulchnia glebę a wytwarzana przez nią duża masa wegetatywna wnosi znaczne ilości składników pokarmowych. Poza tym gorczyca ma zdolności odchwaszczania gleby – jej szybki, bujny wzrost powoduje zacienienie kiełkujących chwastów. Ten cenny nawóz zielony możemy uprawiać jako przedplon lub jako poplon. Po wyrośnięciu roślin do optymalnej wielkości przekopujemy działkę. Na tak przygotowanej glebie możemy bez obaw uprawiać wszystkie warzywa. Ciągła uprawa tych samych roślin może prowadzić do wyjałowienia gleby. Dlatego też sam nawóz zielony nie wystarczy. Konieczne wydaje się dodatkowe nawożenie mineralne.
 
 

Gorczyca należy do roślin okrywowych, których podstawowym zadaniem jest ochrona gleby i poprawa jej właściwości fizykochemicznych. Więcej na ten temat można dowiedzieć się z artykułu „Rośliny okrywowe - zalety i dobór do uprawy”.

Polecamy też inne artykuły na naszym portalu Mój Ogródek:

"Warzywa liściowe – szybka i łatwa uprawa"

"Urban farm - uprawa warzyw i owoców w centrach miast"

"Jak urządzić warzywnik, żeby uprawa była przyjemnością"

"Rozmnażanie wieloletnich warzyw i ziół""Rozmnażanie wieloletnich warzyw i ziół"