Drukuj
 OGÓREK W SŁOIKU
  
shutterstock 230880712

Sezon na ogórki trwa, dlatego warto z nich zrobić najróżniejsze przetwory...Ogórki świeże są bardzo cenione ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm.
 

 

  Kiszone można uważać za naturalne probiotyki, bowiem wprowadzany z produktami kiszonymi kwas mlekowy do systemu pokarmowego człowieka reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego, niszczy niekorzystne drobnoustroje. Kiszone ogórki ułatwiają wchłanianie białka, pobudzają apetyt i przyczyniają się do wydzielania soków trawiennych.

Ogórki kiszone, małosolne
Przygotowanie: ogórki gruntowe niezbyt duże, świeże, jednakowej wielkości, moczymy w zimnej wodzie, myjemy. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików układamy – ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami, liść laurowy, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki do słoików wkładamy ciasno i pionowo. Należy zwrócić uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały, nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę. Przygotowujemy zalewę (2 łyżki stołowe soli kuchennej do przetworów na 1 litr wody, mieszamy, aż sól się rozpuści. Zalewamy ogórki i odstawiamy w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Po 3 dniach zalewa mętnieje, ogórki zmieniają kolor na bardziej żółto-oliwkowy i mamy gotowe ogórki małosolne. Jeżeli chcemy mieć na zimę kiszone ogórki, to po wstępnym zakiszeniu przenosimy je na tydzień do pomieszczenia o temp. 15°C, a na dłuższe przechowanie przetrzymujemy je w temp. 5°C.

Ogórki z curry
Składniki: 5 kg ogórków, 2 łyżki soli kuchennej niejodowanej, 5 dużych cebul, 1 szklanka cukru, 2-3 łyżki stołowe ziaren gorczycy, nasiona kopru (do każdego słoika). Zalewa: 1,5 szklanki octu (6%), 2 szklanki cukru, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczka curry, 2 łyżeczki papryki słodkiej
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie zasypać solą kuchenną, wymieszać i zostawić na noc. Pokroić w plastry 5 dużych cebul i zasypać cukrem, zostawić na noc. Przygotowanie zalewy – wszystkie składniki połączyć i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Do słoików wsypać ziarna gorczycy, nasiona kopru i wlać sok z cebuli (słoną wodę z ogórków wylać). Ogórki i cebulę wymieszać i ułożyć w słoikach, zalać zalewą, zamknąć szczelnie i pasteryzować 15 minut.

W musztardzie
Składniki: 3 kg średniej wielkości ogórków gruntowych. Przyprawy: ziele angielskie, pieprz, gorczyca. Do zalewy: 1 litr wody, 240 ml octu 10%, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżek musztardy sarepskiej. Ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na części, ułożyć w słoikach na stojąco, wsypać przyprawy. Połączyć składniki zalewy, zagotować i wystudzić. Wystudzoną zalewą zalać ogórki, zamknąć szczelnie i pasteryzować 7 minut.
dr Anna Wrzodak, IO w Skierniewicach
Źródło: miesięcznik „działkowiec 07/2018 (dostępny u Wydawcy, tel. 22 101 34 33 lub 34)

Fot: Shutterstock
 

Na jeden sezon

Nieodzownym elementem ogrodu rustykalnego są także gatunki sezonowe, które mogą stanowić osobne kompozycje albo też służyć jako uzupełnienia i wypełniacze rabat wieloletnich. Aster chiński ’Pinocchio’ to wyjątkowo dekoracyjna, karłowa odmiana o różnokolorowych kwiatach. Jest doskonała na obwódki, oraz do pojemników, kwitnie długo i obficie. Groszek pachnący ’Sweetie’ to niska odmiana tego ulubionego przez nasze babcie pnącza. Oprócz zastosowań na różnego rodzaju podporach, nadaje się również na kwiat cięty. Innym tradycyjnym pnączem jest wilec purpurowy np. ’Red Picote’ o czerowych kwiatach z białą obwódką lub ‘Morning Star’ – fioletowe z białą obwódką. Na rustykalnych rabatach nie powinno też zabraknąć atrakcyjnych owoców dyni ozdobnej. Godne uwagi są np. odmiany: ’Cobra’ – o niezwykłych owocach przypominających kobrę, ’Sweet Dumpling’ o owocach żebrowanych, w zielone pasy czy też ’Indy’ o owocach w różnych kształtach i kolorach. Niezaprzeczalnym królem aranżacji w stylu retro jest słonecznik, np. ’Vanille Ice’ o kremowobiałych kwiatach z brunatnoczarnymi środkami, a także najwcześniejsza, karłowa odmiana Suntastic – również do uprawy w pojemnikach.

Jak je stosować?

Retro piękności znakomicie wpisują się w ogrody w stylu naturalistycznym, w których nie rzuca się w oczy ingerencja człowieka. Kompozycje z nich tworzone powinny być nieregularne w kształcie, aby podkreślić ich naturalne piękno. Znakomitym sąsiedztwem będą różnego rodzaju kąciki wypoczynkowe, ścieżki, wejścia, tak aby można było zachwycać się urokiem i zapachem kwiatów. Niskie gatunki i odmiany, np. astrów, słoneczników, dalii, begonii, znakomicie prezentować się będą w tradycyjnych pojemnikach – najlepiej drewnianych, wiklinowych, glinianych. Wiele roślin retro, jak np. lilie, floksy, słoneczniki, dobrze nadaje się na kwiat cięty. Z wysokich malw i słoneczników można np. tworzyć kwitnące szpalery znakomicie prezentujące sią na tle np. drewnianego płotu.