Pasteryzowane przetwory Drukuj
p. Jak długo i w jakich warunkach przechowywać pasteryzowane przetwory z warzyw?

o. Przetwory pasteryzowane z warzyw w zasadzie powinno się przechowywać do roku, czyli do następnego sezonu, w którym można znowu przygotować kolejne przetwory z warzyw świeżych. Przechowywane dłużej tracą właściwy kolor, mogą w nich zachodzić zmiany składu chemicznego i tracą na wartości. Najlepiej przechowywać w temperaturze 0-5°C (mimo, ťe pasteryzowane). W lecie trudno jest w warunkach domowych utrzymać taką temperaturę, zatem dobrze jest mieć przynajmniej chłodną, zagłębioną piwnicę (ok. 15°C). Należy chronić przed dostępem światła, pomieszczenia powinny być zaciemnione. Dostęp światła słonecznego powoduje rozkład witamin, pogorszenie barwy oraz inne niekorzystne zjawiska. Pasteryzowane warzywa (tak jak i owoce) należy kontrolować co 3-4 dni przez okres do 3 tygodni po wyprodukowaniu, a następnie raz na miesiąc.