Pąki lilii królewskich Drukuj
p., Dlaczego pomimo dobrego wzrostu roślin pąki kwiatowe lilii królewskich po osiągnięciu 2,5 – 3 cm zasychają?

o. Lilia królewska uprawiana z dużych cebul tworzy na łodydze, co najmniej kilka pąków kwiatowych. U roślin zdrowych powinny rozwinąć się wszystkie kwiaty. Zasychanie pąków jest spowodowane najczęściej infekcjami wirusowymi. Na liściach, które sierpowato się wyginają i są węższe nit u zdrowych roślin, widać nieregularne, jasnozielone plamy. Chore rośliny powinno się usuwać wraz z cebulami, aby nie zakażały sąsiednich, zdrowych lilii. Przyczyną zasychania pąków może być też susza. Silnie rosnące lilie wymagają dość obfitego i regularnego podlewania, szczególnie w czerwcu i lipcu, podczas upałów. Podlewanie warto połączyć z zasilaniem nawozami mineralnymi, a także silnie rozcieńczoną gnojowicą. Kilkakrotne dokarmianie, prowadzone już od końca maja do połowy sierpnia pozwoli na dobre odżywienie roślin. Prawidłowo rozwijają się wtedy wszystkie kwiaty, a ponadto dobrze przyrastają cebule. Co 2-3 lata warto zmienić miejsce uprawy, tzn. jesienią przesadzić cebule na nowy, głęboko spulchniony zagon
.