Szkodniki w fasoli Drukuj
p. Skąd biorą się owady w suchym ziarnie fasoli i jak się przed nimi ustrzec?

 o. Problemem jest strąkowiec fasolowy, chrząszcz, który swoje dziecinne i młodzieńcze lata spędza wewnątrz nasion fasoli. Na uprawy fasoli szkodnik dostaje się często z magazynów, w których może rozwijać się przez cały okres po zbiorze nasion. Gdy strąki fasoli podsychają, samica składa do nich po kilka lub kilkanaście jaj. Jedna samica może wyprodukować do 200 jaj w ciągu 1-2 tygodni. W momencie zbioru nie widać objawów wskazujących na obecność szkodnika w nasionach. 

 Z jaj wylęgają się larwy i wgryzają się do nasion. Żerowanie kończą w przechowalni nasion (w domu, w naczyniach). Przepoczwarczają się wewnątrz nasion a na zewnątrz wychodzą dorosłe chrząszcze. Dorosłe chrząszcze (żuczki) nie jedzą, ale znowu składają jaja na przechowywane nasiona, a z tych jaj wylęgają się larwy i znowu wgryzają się do nasion. Po kilku takich pokoleniach wszystkie nasiona są podziurkowane i oczywiście nie nadają się ani do wysiewu, ani do konsumpcji. 

Zwalczanie nie jest proste, zalecam więc przestrzeganie następujących zasad: wysiewać tylko nasiona zdrowe; nasiona przeznaczone na konsumpcję przechowywać w chłodnych miejscach, z temperaturą niższą niż 12°C; nasiona do konsumpcji przetrzymać w temperaturze -10°C (zamrażarka) przez 12 godzin lub w temp. 65°C (piekarnik) przez 1 godzinę.
 

W artykule „Rośliny odstraszające szkodniki” opowiadamy o sposobie na zmniejszenia ilości szkodników atakujących warzywa.