Ukorzenianie winorośli Drukuj
p. Interesuję się uprawą winorośli. Nazbierałem dużo zdrewniałych łóz, które opisałem i zadołowałem. Czy istnieje metoda przerwania spoczynku zimowego u pąków winorośli jeszcze w zimie, co pozwoliłoby mi ukorzeniać je w pojemnikach w mieszkaniu.

o. Spoczynek u winorośli dzieli się na dwa okresy, tzw. spoczynek bezwzględny i wymuszony. W pierwszym okresie roślina przerywa wegetację niezależnie od warunków zewnętrznych. Aby winorośl podjęła wzrost wegetatywny połączony z owocowaniem, wymagane jest jednak przechłodzenie, czyli przebywanie przez okres 4-5 tygodni w temperaturach poniżej 5°C. W styczniu zakończył się już więc spoczynek bezwzględny a rośliny nie rozwijają się wyłącznie na skutek niskich temperatur. Po przeniesieniu do mieszkania rozpoczną wegetację. Do ukorzeniania nie należy jednak przystępować wcześniej niż w lutym, kiedy panować już będą lepsze warunki świetlne.