Oznaczenia na opakowaniach nasion Drukuj
p. Na paczkach z nasionami widnieją niezrozumiałe dla mnie symbole. Np. na pomidorach: F1 Tm.C5.V.F2.N. L.S.L. W miarę możliwości proszę o dokładne wyjaśnienie tych skrótów.

o. Wyjaśnienia symboli zamieszczonych na opakowaniach nasion np. pomidorów szklarniowych:

F1 - oznacza, że jest to odmiana mieszańcowa, heterozyjna. Nie należy pozyskiwać nasion do dalszych rozmnożeń, ponieważ nastąpi rozszczepienie cech rodzicielskich (rośliny uzyskane w następnym roku nie będą takie same, jak te, z których pozyskaliśmy nasiona);

Tm - oznacza, że odmiana posiada odporność na wirusa mozaiki tytoniowej;

C - odmiana posiada odporność na brunatną plamistość liści (Cladosporium fulu).Cyfry przy C np. C5 czy C2 oznaczają że odmiana posiada odporność na określone rasy tego grzyba;

V - odmiana posiada odporność na wertyciliozę (Verticillium alboatrum);

F2 - symbol ten umieszczony w dalszej kolejności oznacza, że odmiana posiada odporność na fuzaryjne więdnięcie pomidora (Fusarium oxysporum) zaś cyfry umieszczone prz lterze F np. 1-2 oznaczają odporność na określone rasy (oznaczone 1,2 itd.);

N - odporność na nicienie (Nematodes);

L.S.L. - to skrót od j. angielskiego ‾long shelf life※ i oznacza, że odmiana zawiera gen długotrwałej twardości owoców. Cecha ta zapewnia utrzymanie dobrej jakości owoców po zbiorze, są one długo twarde, nawet do 1 miesiąca. Wiele nowych odmian zawiera ten gen twardości, który nie pozwala na szybkie mięknięcie owoców po zbiorze. Pomidory takie (głównie z upraw szklarniowych) znajdują się ostatnio w handlu najczęściej, ponieważ długo zachowują dobrą jakość i mogą ‾długo czekać na klienta※ bez strat finansowych dla sprzedającego. Zawartość genu twardości nie zawsze idzie w parze z utrzymaniem dobrej jakości smakowej. ale nad tym zagadnieniem też prowadzone są prace w hodowli pomidora.

Ponadto można spotkać jeszcze inne symbole przy nazwach odmian pomidora, np.:

Fr - tolerancja na fuzariozę zgorzelową (Fusarium radicis). Nie odporność, a wysoka tolerancja, co oznacza, że w niektórych warunkach uprawy, np. niesprzyjających, istnieje możliwość wystąpienia takiej choroby, ale nie zawsze musi ona wystąpić.

P lub K - tolerancja na porażenie korkowatością (Pyrenochaeta lycopersici);

Wi - odporność na srebrzystość liści (Silver sp.)

Oi - oznacza tolerancję na mączniaka prawdziwego pomidora (Oidium lycopersici);

Ph - oznacza tolerancję na zarazę ziemniaka na pomidorze (Phytophthora infestans);

Pst - tolerancja na bakteryjną cętkowatość pomidora

FORL( lub TYLC) - oznacza odporność na wirusa żółtej kędzierzowatości liści pomidora.
 
 
 
Zajrzyj na portal Mój Ogródek - tam znajdziesz więcej porad m.in. dotyczących ochrony roslin.
"Opakowania po środkach ochrony roślin - co z nimi zrobić?"
"Oprysk mocznikiem - kiedy warto stosować?"
"Biologiczne zwalczanie szkodników glebowych"
"Czym zwalczać choroby roślin?"