Choroba kawy Drukuj
p. Chciałem się dowiedzieć, dlaczego liście uprawianej przeze mnie w doniczce kawy opadają i brązowieją. Jakiego podłoża należy do niej używać i jakimi środkami ją zasilać?

o. Kawa wymaga podłoża lekko kwaśnego z odczynem pH 6,0-6,5. Podłoże w doniczce stopniowo się odkwasza z powodu podlewania wodą z kranu, która ma odczyn ok. pH 8. Wysokie pH nie jest jednak powodem opadania liści. Opadanie liści jest spowodowane najczęściej nieregularnym podlewaniem, suchą atmosferą w mieszkaniu (grzejniki) i zbyt wysoką temperaturą w stosunku do światła. Kawa wystawiona na taras latem korzysta z nasłonecznienia 200-500 WAT na 1m2. W domu zimą zaledwie dociera do niej zaledwie 10-20 WAT/m2. W tych warunkach, przy temperaturze około 20°C, liście tracą więcej pokarmów na skutek oddychania niż mogą ich zgromadzić w procesie fotosyntezy i opadają.