Wykorzystanie miechunki pomidorowej Drukuj
p. Na działce mam kilka krzaków miechunki pomidorowej. Bardzo proszę o przepis na wykorzystanie jej licznych owoców. 

o. Atrakcyjnym sposobem na wykorzystanie owoców miechunki jest sporządzenie a nich dżemu. W tym celu należy przygotować syrop z cukru (tyle, ile ważą owoce miechunki) i wody. Następnie należy dodać skórkę z cytryny lub suszoną pomarańczową i ewentualnie kilka goździków oraz laskę wanilii (albo cukier waniliowy). Dodać obrane i zblanszowane miechunki (gotowane w wodzie przez ok. 2 minuty). Owoce należy smażyć w syropie aż staną się szkliste. Następnie należy odstawić, wystudzić i następnego dnia powtórzyć smażenie. Przełożyć gorące konfitury do wyparzonych słoików, zakręcić.

Inny przepis na dżem: 1 kg miechunki pomidorowej + 25 dag czarnej porzeczki, tyle samo cukru (1,25 kg), sok z 1 cytryny. Można dodać też otartą skórkę z jednej cytryny - wyparzonej! Owoce rozgotować z cukrem i odparować przez około 20 minut, gotując na małym ogniu i często mieszając. Gorący dżem nałożyć w słoiki, zakręcić i pasteryzować około 15 minut w temperaturze około 98 stopni C.

Miechunkę można też kandyzować, kwasić, marynować, jest dobra na słodko i na słono - ostro (z cukinią , z wody, z jajecznicą, w zapiekankach, leczo itp.).