Wysiew bobu Drukuj
p. Czy ziarno bobu mocno wysuszonego przed sadzeniem należy namoczyć? Jeżeli tak to przez ile godzin.

o. Nasiona bobu przed siewem można podkiełkować, co da kilkudniowe przyspieszenie zbioru. W czasie podkiełkowywania nasiona utrzymuje się w stanie wilgotnym (np. na stale mokrej ligninie) w temperaturze 18-20°C. Kiełkują one bardzo nierównomiernie, stąd też trzeba te z małymi kiełkami delikatnie wybierać i przetrzymywać je do momentu siewu w miejscu chłodnym (około 2°C). Podkiełkowywanie i chłodzenie nasion jest dość skomplikowane do wykonania we własnym zakresie i raczej nie ma tu praktycznego zastosowania. Ponadto potem potraktowanie takich nasion zaprawami nasiennymi, może się okazać toksyczne dla kiełków. Zatem aby uzyskać wcześniejszy zbiór strąków bobu (bo chyba w tym celu miały być moczone nasiona), można polecić uprawę z rozsady. Na działce nie wysiewa się dużo bobu, więc w warunkach domowych można wyprodukować rozsadę.

Zaprawione nasiona wysiewa się do doniczek z substratem torfowym (doniczki o średnicy 10 cm) po 2 nasiona. Jako doniczki wygodne są też jednorazowe, plastikowe kubki do napojów, o średnicy około 6 cm, a do nich sieje się pojedynczo nasiona na głębokość około 4 cm. W dnie kubeczka należy zrobić otwór. Okres produkcji rozsady trwa około 20-25 dni. Utrzymuje się temperaturę około 14-20°C w dzień i 10-14°C w nocy. Aby rozsada nie była wyciągnięta, doniczki należy stopniowo rozstawiać, w miarę wzrostu roślin. Przed sadzeniem rozsadę hartujemy (ograniczanie przez kilka dni podlewania i zwiększenie wietrzenia). Na 1 mb. powinno być około 10 roślin w odległości rzędów 50-60 cm (np. 2 rzędy). Po posadzeniu wskazane jest okrycie roślin włókniną polipropylenową na okres około 4 tygodni.
 
 
 

O właściwościach bobu można dowiedzieć się z artykułu „Bób - bogate źródło białka roślinnego i błonnika”. Jest tam również kilka przepisów na smaczne potrawy z wykorzystaniem nasion bobu.

Jeszcze więcej informacji można znaleźć w artykule „Bób z własnej uprawy”.