Reklama
MIESIĘCZNIK - NUMER BIEŻĄCY

W LUTOWYM „działkowcu”

14 15 DZ02DZIAŁKOWIEC | 2’2016 | ROŚLINY OZDOBNE

FENOMEN CEBULOWYCH
dr hab. Agnieszka Krzymińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Grupa roślin cebulowych jest bardzo popularna. Powodów jest wiele. Przede wszystkim tworzą piękne kwiaty, raczej niepodobne do innych. Nic dziwnego, że już 400 lat temu, najważniejsza roślina cebulowa,

 jaką jest tulipan, podbiła serca Holendrów. Niejednego doprowadziła także do bankructwa u schyłku tulipanomanii. Niezwykła uroda kwiatów dotyczy kształtu i barwy. Wielokrotnie zaletą jest także przyjemny zapach. Rośliny te znajdują zastosowanie przede wszystkim w ogrodach – na rabatach, w ogródkach skalnych, pod krzewami, na trawniku. W wyniku zimowego pędzenia pojawiają się w mieszkaniach jako doniczkowe lub kwiaty cięte. W sezonie wegetacyjnym chętnie są ścinane także z działki. Cebule roślin ozdobnych także od dawna budzą zainteresowanie. Z okrągłego lub wydłużonego organu może wyrosnąć piękna, nierzadko okazała roślina. A wszystko to dzieje się w krótkim czasie. Jest to oczywiste, gdy uświadomimy sobie, że cebula jest pędem, ale zmodyfikowanym. Łodyga przybrała postać piętki, czyli twardej, stożkowatej części, stanowiącej podstawę cebuli. Z piętki wyrastają łuski będące przekształconymi liśćmi. W nich są gromadzone składniki zapasowe na okres spoczynku, aby w nowym sezonie mógł szybko wyrosnąć pęd nadziemny. Zewnętrzne łuski u wielu gatunków zasychają, tworząc tzw. tunikę. Chroni ona przed wysychaniem cebuli i uszkodzeniami mechanicznymi. Zatem cebule beztunikowe.
(...)

19 20 DZ02DZIAŁKOWIEC | 2’2016 | URZĄDZAMY OGRÓD
 
RZEŹBIENIE KOLOREM
mgr Maja Kłoczko, architekt krajobrazu

Jednym z ważniejszych czynników kształtujących wygląd ogrodu jest kolor. Barwy liści, igieł, kwiatów, nawierzchni oraz elementów małej architektury decydują o tym, jaki będzie panował w nim nastrój. Dzięki odpowiedniemu dobraniu kolorów, można uzyskać określone efekty,

na przykład rozświetlić ciemne zakątki, powiększyć optycznie działkę lub wręcz przeciwnie, sprawić, aby stała się bardziej przytulna. Wprowadzenie stonowanych lub kontrastowych barw pomoże ukryć jedne, a podkreś­lić inne części ogrodu. Jedną z właściwości kolorów, którą warto wykorzystać w ogrodzie, jest optyczne oddalanie przestrzeni przez zimne, a przybliżanie przez ciepłe barwy. Ta cecha ciepłych i zimnych barw związana jest z występującą w przyrodzie perspektywą powietrzną, tj. blaknięciem barw w miarę oddalania się krajobrazu. Im przedmioty znajdują się dalej, tym warstwa powietrza pomiędzy nimi a obserwatorem jest grubsza, a co za tym idzie, barwy są jaśniejsze i bardziej niebieskie. Jeżeli ogród jest niewielki i najczęściej podziwiany będzie z przydomowego tarasu, warto posadzić z przodu kompozycji rośliny o ciepłych – czerwonych, pomarańczowych i żółtych, a w głębi o zimnych – niebieskich, białych, bladoróżowych barwach kwiatów i liści. Dzięki temu ogród będzie wydawał się większy. W przypadku długich i wąskich działek, rośliny należy zasadzić w odwrotny sposób – te o ciepłych barwach z tyłu, a te o zimnych, z przodu. W innym wypadku ogród będzie wyglądał na jeszcze bardziej wydłużony i ciaśniejszy, niż jest w rzeczywistości. Właściwości barw związane z (...)


38 39 DZ02DZIAŁKOWIEC | 2’2016 | TEMAT MIESIĄCA
 
CZAS NA JEDNOROCZNE
 dr Urszula Puczel

Kwiaty jednoroczne mają mnóstwo zalet i są wręcz niezastąpione na działce. Są żywiołowe, ekspresyjne, cechuje je ogromne bogactwo pokrojów, kształtów kwiatów i liści, zapachów i barw. Większość spośród gatunków sezonowych  .

cenimy za bardzo długą porę kwitnienia, gdyż rozwijają kwiaty nieprzerwanie od czerwca aż do przymrozków. Poza tym, nie sprawiają praktycznie żadnych problemów. Z reguły dobrze rosną na słonecznych stanowiskach i przeciętnych ogrodowych glebach. Kwiaty jednoroczne są doskonałym uzupełnieniem rabat z roślin wieloletnich, które dzięki nim możemy kreować wciąż na nowo. To właśnie za sprawą kwiatów letnich ogród nabiera niepowtarzalnego charakteru. A początek roku to doskonały czas, by zaplanować kompozycje i dokonać odpowiedniego wyboru. Na pewno warto polecić aksamitki (Tagetes), uprawiane z siewu bezpośredniego bądź z rozsady. Te niezawodne rośliny swoją nazwę zawdzięczają aksamitnym kwiatom, najczęściej w kolorze pomarańczowym. Możemy wybierać spośród trzech gatunków aksamitek: wzniesionej, rozpierzchłej i wąskolistnej. Odmiany aksamitek różnią się między sobą wysokością (20–70 cm) oraz wypełnieniem, barwą i wielkością koszyczków. Doskonałym sąsiedztwem dla aksamitek jest uprawiana z rozsady szałwia błyszcząca (Salvia splendens). Najbardziej popularne są jej odmiany karłowe, nieprzekraczające 30 cm wysokości. Jej kwiaty są skupione w okazałych, szczytowych kwiatostanach. Większość odmian kwitnie na czerwono, ale miłośnicy tych roślin znajdą także kwiaty w kolorze fioletowym, różowym lub łososiowym. Mniej popularnym, ale niezwykle atrakcyjnym gatunkiem jest(...)


42 43 DZ02DZIAŁKOWIEC | 2’2016 | W WARZYWNIKU
 
NA ZIELONO
mgr Elżbieta Sikora

Wprawdzie w warzywniku jest zielono od wiosny do jesieni, ale nie zaszkodzi, gdy tam „dodamy" jeszcze więcej zieleni. Jak to zrobić? Zieleń uważana jest za kolor, który działa uspokajająco. Od dawna przekonano się, że przebywanie wśród zielonych 

drzew i krzewów w ogrodach wycisza, koi nerwy, łagodzi złe skutki stresu. Dla tych, którzy lubią trochę poeksperymentować w ogrodzie, można zaproponować sposób na zwiększenie tego efektu wśród warzyw – aby było zielono inaczej i w różnych „odsłonach" tej barwy. Jest wiele gatunków warzyw, których części jadalne w okresie dojrzałości użytkowej są zielone i wyraźnie odróżniają się od innych – czy też odmian tego samego gatunku. Dobrym przykładem będzie tu pomidor. Jesteśmy przyzwyczajeni, że owoce pomidora prawie zawsze są czerwone, choć są też odmiany o innej barwie owoców. Zielone i dojrzałe, wspaniałe w smaku pomidory, to ciekawostka. I oryginalnie wyglądają. Jeśli mamy na działce szparagi, to warto uprawiać je na zbiór zielonych wypustek, nie usypując wałów (niezbędnych do ich wybielenia). Barwa tych szparagów ma specyficzny zielony kolor, lekko błyszczący, z ciemniejszymi trójkątnymi łuskami (łuskami przyszłych rozgałęzień pędów).
Zielony dywan Z warzyw liściowych można stworzyć okresowy, ciekawie wyglądający kobierzec w różnych odcieniach zieleni – od jasnego do ciemnozielonego. Warzywa można posiać (lub posadzić) w rzędy obok siebie, dobierając je mniej więcej wysokością i długością okresu kiełkowania, a także podobnym terminem zbioru. Rozmieszczenie warzyw na grządce może być (...)

44 45 DZ02DZIAŁKOWIEC | 2’2016 | W WARZYWNIKU
 
PREFERENCJE WARZYWNE
mgr Irena Strojewska, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Warzywa zalicza się w hierarchii żywnościowej do produktów podstawowych. Czego zjadamy najwięcej? Po przystąpieniu Polski do UE zwiększył się import  
.   

produktów świeżych i ich przetworów spoza naszej strefy klimatycznej, co wpłynęło na zmniejszanie się popytu na produkty rodzime. Jednocześ­nie rozwój turystyki zagranicznej i poznawanie egzotycznych dla nas potraw oraz wzrost dochodów, ale także świadomości prozdrowotnych właściwości warzyw, przyczyniły się do wzrostu spożycia „warzyw pozostałych". W tej grupie znajdują się np. importowane patisony, ober­żyna, endywia, karczochy, różne warzywa liściowe, a także droższe polskie brokuły, kalafiory, szparagi, papryka i wiele innych. W latach 1999–2003, czyli tuż przed przystąpieniem do UE, konsumpcja warzyw była na poziomie 64,32 kg/osobę, a w latach 2008–2012 wynosiła 59,88 kg i była niższa o 6,9% niż w pięcioleciu przed akcesją. Ten malejący trend uległ jednak ostatnio odwróceniu. W 2014 r. statystyczny Polak spożył przeciętnie ok. 59 kg warzyw, grzybów i ich przetworów i było to więcej o 1,4% od najniższego poziomu (58 kg), zanotowanego w 2013 r. W ostatnich latach Polacy zmienili swoje zachowania konsumpcyjne. W końcu lat dziewięćdziesiątych spożycie kapusty, pomidorów, ogórków, marchwi i cebuli wynosiło powyżej 42 kg/osobę, a w ostatnich trzech latach obniżyło się do 33–35 kg. W latach 1999–2014 zwiększała się natomiast konsumpcja.(...)

68 69 DZ02DZIAŁKOWIEC | 2’2016 | MODERNIZACJA DZIAŁKI
 
POMYSŁ NA ALTANĘ
mgr Marta Litwiniak, architekt

Prezentujemy przykłady modernizacji, które mogą pomóc w poprawieniu estetyki i funkcjonalności altan. Przedstawiona altana o drewnianej konstrukcji w dość dobrym stanie użytkowana jest przez małżeństwo (60+), któremu odpowiada

wielkość altany (27 m²), jednak brakuje im bardzo tarasu. Lubią styl tradycyjny. Proponowana modernizacja polegała na zmianie konstrukcji dachu – został on wysunięty ponad zaprojektowany drewniany taras o powierzchni 12 m². Od strony działki zadaszenie wspiera się na trzech słupach. Taras jako dodatkowe miejsce odpoczynku na świeżym powietrzu na pewno zwiększy komfort użytkowania działki. Zmieniono także kolor altany na niebieski, który jest lubiany przez właścicieli. Dla kontrastu okna i drzwi (które zostają zachowane) przemalowano na biało. Oryginalny napis „Oleńka" został także zachowany i umieszczony w widocznym miejscu. Ta murowana altana użytkowana jest przez małżeństwo (30+) z dwójką dzieci w wieku szkolnym. Działkę przejęli po rodzicach i altana obecnie jest (...)

 

KALENDARIUM

luty 2016
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 1 2 3 4 5 6
Uprzejmie informujemy, że nasz serwis zbiera w sposób
automatyczny informacje i zamieszcza na
urządzeniach końcowych użytkowników pliki cookies.
Wydawnictwo "działkowiec" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, ul. Bobrowiecka 1,
00-728 Warszawa; tel. 22 101-34-00; fax 22 101-34-20
NIP: 525-22-10-030, REGON: 017220636; KRS 0000010992, kapitał zakładowy 120 000 zł,