Zdrowie i kuchnia
Drukuj Email
 JAK KORZYSTAĆ ZE SŁOŃCA?
  
Podczas opalania obowiązkowo pamiętajmy o nakryciach głowy
Niezależnie od tego gdzie wypoczywamy, korzystanie ze słońca musi być bezpieczne. Zatem czy słońce jest naszym przyjacielem, czy wrogiem?
Słońce poprawia nam nastrój, wygląd – zwykle skóra opalona wygląda dużo lepiej niż ta blada po zimie, wzbogaca organizm w tak ważną witaminę D.

 
 
Drukuj Email
 ŻĄDLĄCE OWADY
  
Gniazdo os
Kontakt z nimi jest często nieunikniony. Dla jednych jesteśmy intruzami, bo to ich teren, inne są drapieżnikami i atak leży w ich naturze. Co więc zrobić, aby kontakt z przyrodą nie miał przykrych następstw?

 
 
Drukuj Email
 gROŹNE ROŚLINY
  
Barszcz Sosnowskiego
Pogoda sprzyja wyprawom na łono natury. W czasie wakacyjnych wycieczek podziwiamy piękną roślinność. Widzimy fantastyczne okazy roślin, których do tej pory nie spotkaliśmy. Niestety, wśród nich może być bardzo niebezpieczny dla nas barszcz Sosnowskiego.
 
 
Drukuj Email
 ZIOŁA NA REUMATYZM
  
Schorzenia reumatyczne mogą dotyczyć stawów, tkanek okołostawowych, kości, a także mięśni. Charakterystyczną cechą tych dolegliwości jest przewlekły ból wywołany ruchem.
W konwencjonalnej medycynie najczęściej stosuje się leki przeciwbólowe, przeciwza-palne. W ziołolecznictwie natomiast zaleca się stosowanie ziół oczyszczających (celem usunię-cia z tkanek wszelkich substancji toksycznych), również środków moczopędnych, pobudzają-cych trawienie i stymulujących krążenie, a także przeciwzapalnych i przeciwbólowych.

 
 
Drukuj Email
 ANTYBIOTYKI PROSTO Z NATURY
  
Antybiotyki są lekami, których zadaniem jest niszczenie bakterii chorobotwórczych lub hamowanie ich wzrostu. Mogą być stosowane w leczeniu zakażeń zarówno u ludzi, zwierząt, jak i roślin.
Nazywane są również lekami przeciwdrobnoustrojowymi i w ostatnich latach coraz częściej mówi się o ich nadużywaniu w lecznictwie oraz o wzrastającej oporności patogennych bakterii na ich działanie w wyniku nieprawidłowego stosowania. Należy zawsze przestrzegać zaleceń lekarza co do sposobu, dawki i czasu trwania przyjmowania antybiotyków.

 
 
Drukuj Email
 KISZONKI
  
Kiszenie jest jednym z najstarszych, najprostszych i najczęściej stosowanych sposobów utrwalania warzyw. Jedną z zalet kiszonek jest to, że można je przygotowywać praktycznie przez cały rok.
Proces kiszenia zachodzi pod wpływem bakterii fermentacji mlekowej i polega na przetwarzaniu zawartych w roślinach cukrów prostych na kwas mlekowy, hamujący procesy gnilne.

 
 
Drukuj Email
 SEZON NA WARZYWA I OWOCE
  
Zapiekanka z cukinią
We wrześniu zbieramy przede wszystkim warzywa ciepłolubne (dyniowate i psiankowate) – wrażliwe na spadki temperatury poniżej 0°C. Są to pomidory, papryka, oberżyna, ogórki, melony, kawony, patisony, kabaczki i cukinia. To także miesiąc zbioru fasoli szparagowej i na suche ziarno. W ciepłe i suche wrześniowe dni warto również wykopać warzywa korzeniowe – buraki ćwikłowe, marchew, selery oraz zebrać jesienne kalafiory i brokuły oraz cebulę.
Z zebranych warzyw można przyrządzić wiele różnych potraw, a czasem nie mamy na nie pomysłu. Nie zawsze też jest pod ręką odpowiednia książka kucharska, zatem kilka podpowiedzi:

 
 


KALENDARIUM

sierpień 2017
P W Ś C Pt S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!



Masz problem z uprawą roślin?
Chcesz zmienić swój ogród?
A może po prostu pragniesz przedstawić swoje ogrodnicze osiągnięcia?

Zapraszamy do współredagowania naszego miesięcznika „Mój Ogródek” . Na jego łamach uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i podzielisz się z innymi swymi doświadczeniami! Listy można kierować na adres redakcji – ul. Bobrowiecka 1, 00-728 Warszawa lub e-mailem na adres redakcja@mojogrodek.pl.
Uwaga: nagrodzimy wszystkie opublikowane materiały!


01 MO04i
Uprzejmie informujemy, że nasz serwis zbiera w sposób
automatyczny informacje i zamieszcza na
urządzeniach końcowych użytkowników pliki cookies.
Wydawnictwo "działkowiec" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, ul. Bobrowiecka 1,
00-728 Warszawa; tel. 22 101-34-00; fax 22 101-34-20
NIP: 525-22-10-030, REGON: 017220636; KRS 0000010992, kapitał zakładowy 120 000 zł,