gROŹNE ROŚLINY
Pogoda sprzyja wyprawom na łono natury. W czasie wakacyjnych wycieczek podziwiamy piękną roślinność. Widzimy fantastyczne okazy roślin, których do tej pory nie spotkaliśmy. Niestety, wśród nich może być bardzo niebezpieczny dla nas barszcz Sosnowskiego.
|
ZIOŁA NA REUMATYZM
Schorzenia reumatyczne mogą dotyczyć stawów, tkanek okołostawowych, kości, a także mięśni. Charakterystyczną cechą tych dolegliwości jest przewlekły ból wywołany ruchem. W konwencjonalnej medycynie najczęściej stosuje się leki przeciwbólowe, przeciwza-palne. W ziołolecznictwie natomiast zaleca się stosowanie ziół oczyszczających (celem usunię-cia z tkanek wszelkich substancji toksycznych), również środków moczopędnych, pobudzają-cych trawienie i stymulujących krążenie, a także przeciwzapalnych i przeciwbólowych.
|
ANTYBIOTYKI PROSTO Z NATURY
Antybiotyki są lekami, których zadaniem jest niszczenie bakterii chorobotwórczych lub hamowanie ich wzrostu. Mogą być stosowane w leczeniu zakażeń zarówno u ludzi, zwierząt, jak i roślin. Nazywane są również lekami przeciwdrobnoustrojowymi i w ostatnich latach coraz częściej mówi się o ich nadużywaniu w lecznictwie oraz o wzrastającej oporności patogennych bakterii na ich działanie w wyniku nieprawidłowego stosowania. Należy zawsze przestrzegać zaleceń lekarza co do sposobu, dawki i czasu trwania przyjmowania antybiotyków.
|
KISZONKI
Kiszenie jest jednym z najstarszych, najprostszych i najczęściej stosowanych sposobów utrwalania warzyw. Jedną z zalet kiszonek jest to, że można je przygotowywać praktycznie przez cały rok. Proces kiszenia zachodzi pod wpływem bakterii fermentacji mlekowej i polega na przetwarzaniu zawartych w roślinach cukrów prostych na kwas mlekowy, hamujący procesy gnilne.
|
SEZON NA WARZYWA I OWOCE
We wrześniu zbieramy przede wszystkim warzywa ciepłolubne (dyniowate i psiankowate) – wrażliwe na spadki temperatury poniżej 0°C. Są to pomidory, papryka, oberżyna, ogórki, melony, kawony, patisony, kabaczki i cukinia. To także miesiąc zbioru fasoli szparagowej i na suche ziarno. W ciepłe i suche wrześniowe dni warto również wykopać warzywa korzeniowe – buraki ćwikłowe, marchew, selery oraz zebrać jesienne kalafiory i brokuły oraz cebulę. Z zebranych warzyw można przyrządzić wiele różnych potraw, a czasem nie mamy na nie pomysłu. Nie zawsze też jest pod ręką odpowiednia książka kucharska, zatem kilka podpowiedzi:
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|
Strona 2 z 2 |