![]() |
![]() |
SEZON NA WARZYWA I OWOCE
We wrześniu zbieramy przede wszystkim warzywa ciepłolubne (dyniowate i psiankowate) – wrażliwe na spadki temperatury poniżej 0°C. Są to pomidory, papryka, oberżyna, ogórki, melony, kawony, patisony, kabaczki i cukinia. To także miesiąc zbioru fasoli szparagowej i na suche ziarno. W ciepłe i suche wrześniowe dni warto również wykopać warzywa korzeniowe – buraki ćwikłowe, marchew, selery oraz zebrać jesienne kalafiory i brokuły oraz cebulę.
Z zebranych warzyw można przyrządzić wiele różnych potraw, a czasem nie mamy na nie pomysłu. Nie zawsze też jest pod ręką odpowiednia książka kucharska, zatem kilka podpowiedzi: Cukinie faszerowane
Składniki: 2 okrągłe cukinie, 1 marchew, 0,5 żółtej papryki, 25 dag piersi kurczaka, 20 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki słodkiej śmietany 12%, 5 dag sera mozzarella, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, oregano
Placuszki dyniowe z twarożkiem ziołowym
Składniki: (na 4 porcje) 350 g dyni i 300 g marchwi – startej na grubej tarce, 300 g pora, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, 250 g twarożku śmietankowego, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku, olej do smażenia Por pokroić w cienkie krążki, połączyć z dynią i marchewką, a następnie dokładnie wymieszać z mąką i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i curry. Twarożek wymieszać z pietruszką i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nabierać łyżką i kłaść na rozgrzanym tłuszczu, lekko rozpłaszczać i smażyć z obu stron ok. 4 minut. Podawać z twarożkiem.
Surówka z brokułów lub kalafiorów
Składniki: 30–40 dag brokułów/kalafiorów, 6 łyżek posiekanego koperku, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól, cukier, pieprz, ząbek czosnku Salaterkę przeznaczoną na surówkę natrzeć obranym czosnkiem. Umyte i odsączone brokuły lub kalafiory podzielić na małe różyczki. Łodygi drobno posiekać i wymieszać z oliwą, różyczkami oraz koperkiem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Wyłożyć do salaterki i ozdobić natką pietruszki. Brokuły/kalafiory można też wymieszać z majonezem, jogurtem lub śmietaną. Można też np. dodać pokrojonej fety.
Surówka z papryki i porów
Składniki: 1 czerwona papryka, 0,5 średniego pora (biała część), 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier, 1–2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 pomidor Pozbawioną nasion paprykę drobno pokroić (w makaronik), wymieszać z majonezem i śmietaną. Pora pokroić również w makaronik i dodać do papryki. Wymieszać z musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek i udekorować cząstkami pomidorów.
Zapiekanka z bakłażanów lub cukinii i sera
Składniki: 0,75 bakłażanów lub cukinii, 15 dag żółtego sera, 10 dag startego parmezanu, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 kg pomidorów, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki mąki , 0,5 szklanki śmietany, łyżka masła, olej, sól, pieprz, cukier, pęczek bazylii, trochę tartej bułki
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Gotować z dodatkiem oliwy na wolnym ogniu, tak aby część wody odparowała. Dodać posiekany czosnek i posiekaną bazylię. Przyprawić solą i pieprzem i mamy sos. Umyte bakłażany lub cukinię pokroić w plastry, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Dodać sól i pieprz. Ser oraz ugotowane na twardo i obrane jajka pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać tartą bułką. Na spód wlać cienką warstwę sosu, a następnie układać warstwami bakłażany lub cukinię, plasterki sera, bakłażany lub cukinię, jaja, sos itd. Sos powinien być ostatnią warstwą. Każdą warstwę sosu posypać startym parmezanem, pozostawiając 2 łyżki. Powierzchnię polać śmietaną i posypać serem wymieszanym z tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Pierś indyka z warzywami
Składniki: 50 dag piersi indyka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 cukinia, 30 dag fasoli szparagowej, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, słodka papryka, chili Mięso pokroić w kostkę, zalać jogurtem i odstawić do lodówki na godzinę. Fasolkę wrzucić do wrzącej wody i gotować 7–10 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zamarynowane mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, chili oraz słodką papryką. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kawałki indyka, smażyć aż do zrumienienia. Mięso przełożyć do naczynia. Na oleju na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać pokrojoną w półplasterki cukinię oraz odsączoną fasolkę, smażyć kilka minut, mieszając. Dodać mięso, skropić sokiem z cytryny, posypać szczypiorkiem i delikatnie wymieszać.
Tekst i przepisy: dr Jolanta Lisiecka, UP w Poznaniu Fot: Shutterstock |
KALENDARIUM
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Masz problem z uprawą roślin?
Chcesz zmienić swój ogród?
A może po prostu pragniesz przedstawić swoje ogrodnicze osiągnięcia?
Zapraszamy do współredagowania naszego miesięcznika „Mój Ogródek” . Na jego łamach uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i podzielisz się z innymi swymi doświadczeniami! Listy można kierować na adres redakcji – ul. Bobrowiecka 1, 00-728 Warszawa lub e-mailem na adres redakcja@mojogrodek.pl.
Uwaga: nagrodzimy wszystkie opublikowane materiały!
