 |
PIELĘGNACJA
• Regularnie grabimy liście, które można wykorzystać jako ściółkę lub na kompost. Na rabatach usuwamy chwasty, pozostałe rośliny jednoroczne oraz zaschnięte części bylin. W bezmroźne dni podlewamy rośliny zimozielone. |
|
 |
DO GRUNTU
• Wysiewamy do gruntu niektóre byliny, takie jak: pierwiosnki, pełniki, ciemierniki i fiołki. Ich nasiona wymagają przemrożenia. Jeśli ziemia nie jest zamarznięta, można jeszcze sadzić krzewy i drzewa z tzw. gołym korzeniem. |
|
 |
ZIMOWE ZABEZPIECZENIA OZDOBNYCH
• Róże krzewiaste oraz inne wrażliwe krzewy liściaste, kopczykujemy do wysokości około 30 cm. Po pierwszych większych przymrozkach okrywamy również ich części nadziemne (np. słomą, agrowłókniną). Na rośliny zimozielone nakładamy cieniówki, chochoły ze słomy, trzciny lub agrowłókniny. Trawy ozdobne związujemy. Pojemniki z krzewami i bylinami stawiamy w zacisznym miejscu i owijamy folią pęcherzykową lub matami słomianymi. |
|
 |
SADZENIE
• Jeśli pogoda na to pozwala można sadzić drzewka i krzewy. Warto pamiętać o zrobieniu niewielkich kopczyków wokół nowo posadzonych roślin, które będą chroniły korzenie i nasadę pnia przed przemarznięciem zimą. Chcąc zadołować drzewka lub krzewy należy wybrać miejsce zacienione, wykopać bruzdę głębokości ok. 50 cm, ustawić w niej rośliny pochylając je lekko w stronę południową i przysypać korzenie ziemią, piaskiem lub trocinami do ok. 10 cm powyżej miejsca okulizacji (zrośnięcia odmiany z podkładką). Po zadołowaniu drzewka obficie podlewamy. |
|
 |
ZABEZPIECZENIA W SADZIE
• W końcu miesiąca zabezpieczamy drzewa i krzewy wrażliwych gatunków (brzoskwinia, morela, czereśnia, jeżyna, winorośl) przed mrozem. Wokół pni usypujemy kopczyki z ziemi wysokości 15–20 cm. Do ochrony korzeni możemy zastosować ściółkę z kory. Części nadziemne zabezpieczamy papierem falistym, białą włókniną lub słomą. Łozy winorośli i jeżynę zdejmujemy z rusztowań, kładziemy na ziemi i przykrywamy glebą lub matami słomianymi. Na pnie drzewek, których nie zabezpieczamy przed mrozem, warto założyć osłonki chroniące przed ogryzaniem przez zwierzęta. |
|
 |
W PRZECHOWALNI
• Regularnie przeglądamy przechowywane owoce i usuwamy te z objawami chorób. Staramy się utrzymać temperaturę ok. 0°C i wysoką wilgotność powietrza (ok. 90%). Sprawdzamy też przechowywane bulwy i kłącza roślin ozdobnych. Usuwamy egzemplarze chore i uszkodzone. Pędzone cebule, które wypuściły kiełki odpowiedniej długości, przenosimy do chłodnego, widnego pomieszczenia.
|
|
 |
BRUNATNA ZGNILIZNA
• Po opadnięciu liści powinniśmy dokładnie przyjrzeć się koronom drzew, a także powierzchni ziemi pod nimi, po czym zebrać i głęboko zakopać zmumifikowane i gnijące owoce, które mogą stać się w przyszłości źródłem groźnej choroby – brunatnej zgnilizny drzew pestkowych i jej odpowiednika na drzewach ziarnkowych. Źródłem choroby na wiśniach będą wiosną porażone, zasychające bądź zaschnięte pędy, które należy bezwzględnie usunąć. |
|
 |
JESIENNE OPRYSKI
• Gdy z drzew opadną liście, a temperatura utrzymuje się na poziomie ok. 10ºC, należy wykonać zabieg zwalczający sprawców groźnych chorób – raka bakteryjnego i kędzierzawość liści brzoskwini. Do opryskiwania należy wykorzystać Miedzian (preparat dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych), zwłaszcza, jeżeli na drzewach zauważyliśmy gumowate wycieki, a w VI–VII na brzoskwini zdeformowane i charakterystycznie przebarwione liście.
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>
|