Aktualne porady
 Strąkowiec fasolowiec

PRZECHOWYWANIE NASION


• W domu należy dokładnie obejrzeć zebrane do przechowania nasiona fasoli, czy nie posiadają nawet pojedynczych okrągłych otworów, których sprawcą jest strąkowiec fasolowy. Chrząszcz ten zimuje i rozwija się wyłącznie w nasionach przechowywanych w ogrzewanych pomieszczeniach, a jego rozwój jest tym szybszy, im wyższa jest temperatura. Najlepiej więc umieścić nasiona w chłodnym pomieszczeniu z temperaturą ok. 10ºC, która całkowicie zahamuje jego rozwój.
 
 Zbieramy jeszcze jesienny szpinak

OSTATNIE ZBIORY WARZYW


• Po pierwszych przymrozkach można zbierać jarmuż i kapustę brukselską. Po przemarznięciu są delikatniejsze w smaku. Zbieramy je sukcesywnie całą zimę. Zaczynamy od najstarszych liści jarmużu i najniżej osadzonych na łodydze główek brukselki.
Przed zamarznięciem gleby likwidujemy grządki z porem. Odmiany letnie przeznaczmy do konsumpcji, a późne, które znoszą spadki temperatur do –15ºC dołujemy. W ten sposób będą łatwo dostępne zimą. Przed nadejściem mrozów możemy też wykopać karpy rabarbaru, który będziemy pędzić w styczniu. Wybieramy 3–4-letnie rośliny i zaraz po obumarciu liści wykopujemy wraz z bryłą korzeniową. Przenosimy do zimnego pomieszczenia (chłodna, widna piwnica), pamiętając, by zbytnio nie przeschły.
 

 

1116ozimesiewshutterstock 410085097

WYSIEWY OZIME WARZYW


• W XI można siać wczesne odmiany marchwi, pietruszkę korzeniową i koper ogrodowy, z przeznaczeniem na najwcześniejsze zbiory. Nasiona wysiewamy przed mrozami nieco głębiej niż wiosną i zwiększamy normę siewu o ok. 40%. Nasiona nie powinny skiełkować przed zimą.
 
 Ostatnie porządki przed przymrozkami

GRZĄDKI PRZED ZIMĄ


• Po zbiorze warzyw porządkujemy zagony z resztek roślinnych i chwastów. Nawozy organiczne (obornik, kompost, nawozy zielone) przekopujemy na głębokość szpadla. W miejscu, w którym za rok planujemy rozsadnik lub niskie tunele, zabezpieczamy ziemię przed przemarznięciem. Jeśli w X posadziliśmy sałatę, wysialiśmy szpinak czy roszponkę, to przed nadejściem mrozów grządki okrywamy np. stroiszem lub włókniną.
 
 Sprawdzamy przechowywane warzywa i przetwory

PRZECHOWYWANIE WARZYW


• Kontrolujemy w kopcach i w piwnicy przechowywane warzywa. Gdy temperatura w środku kopca obniży się do 1–2ºC, kładziemy zimowe okrycie – słoma (warstwa 10–15 cm) i gleby (10 cm).
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

KALENDARIUM

listopad 2024
P W Ś C Pt S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!



Masz problem z uprawą roślin?
Chcesz zmienić swój ogród?
A może po prostu pragniesz przedstawić swoje ogrodnicze osiągnięcia?

Zapraszamy do współredagowania naszego miesięcznika „Mój Ogródek” . Na jego łamach uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i podzielisz się z innymi swymi doświadczeniami! Listy można kierować na adres redakcji – ul. Bobrowiecka 1, 00-728 Warszawa lub e-mailem na adres redakcja@mojogrodek.pl.
Uwaga: nagrodzimy wszystkie opublikowane materiały!


01 MO08i
Uprzejmie informujemy, że nasz serwis zbiera w sposób
automatyczny informacje i zamieszcza na
urządzeniach końcowych użytkowników pliki cookies.
Wydawnictwo "działkowiec" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, ul. Bobrowiecka 1,
00-728 Warszawa; tel. 22 101-34-00; fax 22 101-34-20
NIP: 525-22-10-030, REGON: 017220636; KRS 0000010992, kapitał zakładowy 120 000 zł,