 |
TURKUĆ PODJADEK
• Pod k. IX, w miejscach gdzie uszkodził on najwięcej roślin, należy wykopać doły głębokości 30–40 cm, wypełnić końskim nawozem, przysypać ziemią i oznaczyć wbitym pośrodku palikiem. Przed nadejściem zimy chowają się tam turkucie. Późną jesienią lub wiosną należy wykopać obornik i wybrać z niego zwabione wcześniej szkodniki. |
|
 |
PLONY Z WARZYWNIKA
• Kończymy zbierać warzywa ciepłolubne, tj. ogórki, cukinie, kabaczki, dynie, pomidory i paprykę, gdyż wrześniowe spadki temperatury mogą tym warzywom zaszkodzić. Pomidory zbieramy wszystkie, zielone, jeszcze niedojrzałe umieszczamy w pomieszczeniach o temp. ok. 10°C. Możemy również wyrwać całe rośliny pomidorów z owocami pod warunkiem, że nie są porażone przez zarazę ziemniaka. Wieszamy w chłodnym miejscu, gdzie będą powoli dojrzewać. Zbieramy również bób i fasolę na suche nasiona, kukurydzę, cebulę do przechowania. Pod koniec IX zaczynamy wykopywać niektóre warzywa korzeniowe (buraki, marchew, seler). Ścinamy też rośliny przyprawowe (np. lubczyk, cząber, oregano, majeranek). |
|

|
SIEWY WARZYW POD KONIEC LATA
• Do połowy IX możemy wysiewać szpinak oraz roszponkę. Pod osłonami – rzodkiewkę i warzywa liściowe (rukola, rzeżucha, sałata listkowa). Jeśli chcemy rozmnożyć rabarbar to idealny czas, aby podzielić jego karpy, krojąc je po wykopaniu ostrym nożem lub szpadlem na mniejsze sadzonki.
|
|
 |
TROSKA O WARZYWA JESIENNE
• We IX ogławiamy kapustę brukselską. Gdy sucho, nawadniamy rośliny, szczególnie kapustne, podczas wiązania np. róż u brokułu czy główek kapusty. Nawadniamy też korzeniowe, co pozwoli na dorastanie korzeni, szczególnie późnych odmian marchwi, buraków z siewu lipcowego, skorzonery, rzodkwi oraz rzodkiewki. |
|
 |
UPRAWA GLEBY
• Po zbiorach warzyw wszystkie resztki roślin, które były porażone przez choroby, szczególnie pomidory należy głęboko zakopać. Zdrowe resztki roślin kompostujemy. Pod koniec IX lub na pocz. X przekopujemy grządki, uprzednio je nawożąc.. |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|