|
NA KĘDZIERZAWKĘ
• Po opadnięciu liści brzoskwiń i nektaryn drzewa opryskujemy przeciw kędzierzawości liści brzoskwini. Skuteczne zwalczanie choroby jest możliwe tylko w okresie bezlistnym (jesienią i wczesną wiosną) – przed nabrzmiewaniem pąków, stosując np. Miedzian 50 WP. Konieczne jest dokładne pokrycie chronionych drzew roztworem preparatu oraz tych rosnących w sąsiedztwie, na których mogą zimować zarodniki grzyba. |
|
|
OPRYSK NA PARCHA
• Po zbiorze jabłek, gdy z drzew opadnie już 5% liści (przełom X i XI), dokładnie oprysujemy drzewa 4–5% roztworem mocznika w celu ograniczenia tworzenia się owocników parcha jabłoni. Dzięki temu zlikwidujemy wiosenne źródła infekcji. Aby nie mieć problemu z parchem, warto posadzić w ogródku parchoodporne odmiany, np. Sawa (najwcześniejsza), Rubinola, Topaz, Goldstar, Florina i Freedom, lub mało podatne – np. Discovery, Egeria, Elise, James Grive i mutanty Katia. |
|
|
ZAKUPY
• Dobrą jakość materiału roślinnego zapewnia kwalifikowany materiał szkółkarski, który jest wolny od szkodników i patogenów (choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe). Warto kupować tylko takie rośliny, aby uniknąć później wielu problemów. |
|
|
WIELKOPĄKOWIEC
• Już podczas zakupu krzewów porzeczek czarnych sprawdzamy czy nie mają objawów występowania tego szkodnika. Sprawdzamy kształt pąków. Te zasiedlone są nabrzmiałe, bardziej zaokrąglone i kilkakrotnie większe od zdrowych. Wiosną nie rozwijają się, zasychają bądź liście są zdeformowane o skróconych ogonkach. W jednym pąku może być kilkanaście tysięcy roztoczy (wielkości 0,2 mm). Szkodnik przenosi wirusa groźnej choroby – rewersji porzeczki czarnej.
|
|
|
W UPRAWIE WARZYW
• Na początku miesiąca sadzimy rozsadę sałaty ozimej. Glebę można wyściółkować, wówczas sałata lepiej przezimuje. Niektóre uprawy jesienne (szpinak, rzodkiewka, sałata, kalarepa, koper, endywia) możemy przykryć agrowłókniną, żeby przedłużyć okres ich zbioru. Z grządek zbieramy sukcesywnie warzywa poplonowe. Jeśli jeszcze nie było przymrozków, to w początkach X zbieramy dojrzałe dynie. Wykopujemy warzywa korzeniowe, sortujemy, wstępnie oczyszczamy je. Część plonu można przeznaczyć do przechowania, część do użytku bieżącego. Na działce wybieramy miejsce do zakopcowania różnych warzyw korzeniowych (jeśli nie dysponujemy chłodną piwnicą). Po połowie X można posadzić ozimy czosnek i cebulę dymkę na grządkę wcześniej starannie przygotowaną. |
|
|
PRACE PO SEZONIE
• Resztki roślin po zbiorach warzyw sprzątamy, usuwamy wszystkie chwasty, które się pojawiły i prowadzimy niezbędne uprawki jesienne. Teraz jest odpowiedni moment, by zbadać odczyn gleby i określić potrzebę wapnowania. Jest też odpowiednia pora do przekopania wysianych latem nawozów zielonych. Wysokie rośliny przed przekopaniem lepiej ściąć, pociąć ostrym szpadlem, pozwolić im lekko przewiędnąć i dopiero wówczas kopać. Wolne grządki po zbiorach warzyw nawozimy i przekopujemy. Tam, gdzie to wskazane, pod przyszłe uprawy stosujemy nawożenie organiczne.. |
|
|
PRODUKCJA NAWOZU
• Koniecznie zadbajmy o kompost. Jesienią przybyło wiele odpadków organicznych, dlatego przed zimą pryzma kompostowa powinna być jeszcze raz przerobiona, a kompost przerafowany. Dobry, dojrzały kompost wykorzystujemy do nawożenia grządek w warzywniku. |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|