|
PRZECHOWYWANIE NASION
• W domu należy dokładnie obejrzeć zebrane do przechowania nasiona fasoli, czy nie posiadają nawet pojedynczych okrągłych otworów, których sprawcą jest strąkowiec fasolowy. Chrząszcz ten zimuje i rozwija się wyłącznie w nasionach przechowywanych w ogrzewanych pomieszczeniach, a jego rozwój jest tym szybszy, im wyższa jest temperatura. Najlepiej więc umieścić nasiona w chłodnym pomieszczeniu z temperaturą ok. 10ºC, która całkowicie zahamuje jego rozwój. |
|
|
OSTATNIE ZBIORY WARZYW
• Po pierwszych przymrozkach można zbierać jarmuż i kapustę brukselską. Po przemarznięciu są delikatniejsze w smaku. Zbieramy je sukcesywnie całą zimę. Zaczynamy od najstarszych liści jarmużu i najniżej osadzonych na łodydze główek brukselki. Przed zamarznięciem gleby likwidujemy grządki z porem. Odmiany letnie przeznaczmy do konsumpcji, a późne, które znoszą spadki temperatur do –15ºC dołujemy. W ten sposób będą łatwo dostępne zimą. Przed nadejściem mrozów możemy też wykopać karpy rabarbaru, który będziemy pędzić w styczniu. Wybieramy 3–4-letnie rośliny i zaraz po obumarciu liści wykopujemy wraz z bryłą korzeniową. Przenosimy do zimnego pomieszczenia (chłodna, widna piwnica), pamiętając, by zbytnio nie przeschły. |
|
|
WYSIEWY OZIME WARZYW
• W XI można siać wczesne odmiany marchwi, pietruszkę korzeniową i koper ogrodowy, z przeznaczeniem na najwcześniejsze zbiory. Nasiona wysiewamy przed mrozami nieco głębiej niż wiosną i zwiększamy normę siewu o ok. 40%. Nasiona nie powinny skiełkować przed zimą. |
|
|
GRZĄDKI PRZED ZIMĄ
• Po zbiorze warzyw porządkujemy zagony z resztek roślinnych i chwastów. Nawozy organiczne (obornik, kompost, nawozy zielone) przekopujemy na głębokość szpadla. W miejscu, w którym za rok planujemy rozsadnik lub niskie tunele, zabezpieczamy ziemię przed przemarznięciem. Jeśli w X posadziliśmy sałatę, wysialiśmy szpinak czy roszponkę, to przed nadejściem mrozów grządki okrywamy np. stroiszem lub włókniną. |
|
|
PRZECHOWYWANIE WARZYW
• Kontrolujemy w kopcach i w piwnicy przechowywane warzywa. Gdy temperatura w środku kopca obniży się do 1–2ºC, kładziemy zimowe okrycie – słoma (warstwa 10–15 cm) i gleby (10 cm). |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|