 |
ZARAZA ZIEMNIAKA
• Infekcji sprzyja wysoka wilgotność powietrza i temperatura poniżej 18°C. Rośliny pomidora warto profilaktycznie, co 2 tygodnie, opryskiwać wywarem z pokrzywy (1:5), cebuli (bez rozcieńczenia) lub skrzypu (1:4).
|
|
 |
CZARNA PLAMISTOŚĆ LIŚCI RÓŻ
• Po wystąpieniu pierwszych objawów rośliny opryskiwać np. roztworem sody oczyszczonej (1 l ciepłej wody i 1/4 łyżeczki sody, 2 x co 2 tyg.). Opadłe liście usuwać, wycinać porażone pędy.
|
|
 |
MSZYCE
• Można je zwalczać, stosując ręczne zgniatanie, spłukiwanie wodą, opryskiwanie wodą z szarym mydłem, wycinanie liści i zakończeń pędów z mszycami, opryskiwanie gnojówkami z bylicy piołunu, pokrzywy, skrzypu, żywokostu lub wyciągami z cebuli, czosnku, mniszka, pokrzywy, rumianku. |
|
 |
PIELĘGNACJA WARZYW
• Systematycznie odchwaszczamy nasze uprawy, spulchniamy glebę, nawozimy rośliny pogłównie, nawadniamy w czasie dłużej trwającej suszy, szczególnie rośliny kapustne oraz te o płytkim systemie korzeniowym, jak ogórki i pozostałe dyniowate. Rośliny z późniejszych terminów siewu wymagają przerywania, zwłaszcza te z siewu bezpośrednio do gruntu. • Szczególną uwagę zwracamy na pielęgnację pomidorów i papryki, dotyczy to zwłaszcza pomidorów wysoko rosnących, u których systematycznie usuwamy pędy boczne wyrastające w kątach liści, prowadząc rośliny na 1 lub 2 pędy. Pomidory i paprykę podwiązujemy do podpór sznurkiem lub przy użyciu specjalnych klipsów. • U papryki gruntowej należy usuwać pierwsze zawiązki owoców, które hamują wzrost i dojrzewanie pozostałych owoców. W zależności od odmiany stosujemy cięcie lub palikowanie. • Do gruntu siejemy koper, fasolę szparagową karłową, a także wysiewamy czarną rzodkiew. Możemy też wysiać ogórki na późniejszy zbiór. • W czerwcu dokarmiamy warzywa posadzone na późniejszy zbiór. Nawozy aplikujemy do gleby posypowo lub ich roztwory – z podlewaniem.
|
|
 |
UPRAWY POD OSŁONAMI
• W czasie upalnych dni zwracamy szczególną uwagę na wietrzenie szklarni oraz tuneli, gdyż zbyt wysoka temperatura hamuje zapylanie kwiatów pomidora i papryki, również bakłażana. |
|
 |
ZBIORY WARZYW
• Czerwiec to czas zbioru pierwszych obfitych plonów. Systematycznie zbieramy: sałatę, szpinak, rzodkiewkę, koper, cebulę z zielonym szczypiorem, szparagi, rabarbar, buraki pęczkowe, groch, bób. Dojrzewają pierwsze wczesne pomidory. |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|