 |
SZKODNIKI PĘDÓW
• Usuwamy stare, chore i zasychające pędy porzeczki i agrestu, w których wnętrzu mogą żerować gąsienice przeziernika porzeczkowego oraz zeszłoroczne pędy malin tradycyjnych z podłużnymi wyroślami spowodowanymi przez pryszczarka malinowca.
|
|
 |
MSZYCE
• Przeglądamy rozwinięte liście jabłoni i guszy, aby stwierdzić, w jakim stopniu opanowane są przez mszyce. Jeżeli jest ciepło i umiarkowanie wilgotno, można się spodziewać bardzo licznego ich występowania. Liście z koloniami popielatych mszyc (mszyca jabłoniowo-babkowa) należy usuwać, zapobiegając tak ich licznemu występowaniu w V. Inne mszyce (o kolorze zielonkawym lub zielonkawo-żółtawym) nie są dla jabłoni groźne, ponieważ niebawem opuszczą drzewa, przenosząc się na inne rośliny.
|
|

|
CHOROBY DRZEW OWOCOWYCH
• Jeżeli uprawiamy jabłonie wrażliwe na choroby (parch, mączniak i inne), dobrze jest je opryskać przed kwitnieniem preparatem miedziowym ograniczającym ich występowanie. Tym samym preparatem możemy także opryskać inne drzewa owocowe, zapobiegając tak rozwojowi innych groźnych chorób grzybowych lub bakteryjnych.
|
|
 |
SIEJEMY, SADZIMY WARZYWA
• Na początku miesiąca wysiewamy warzywa na zbiór letni: cebulę, groch, bób, wczesną odmianę pietruszki korzeniowej, pietruszkę naciową, marchew, pasternak, skorzonerę. Siejemy też gatunki o krótkim okresie wegetacji, jak rzodkiewka, koper, szpinak, rzodkiew wczesną, rzeżuchę. Przełom III i IV to dobry czas, aby wysadzić cebulę z dymki, ząbki czosnku jarego czy cebulę szalotkę. Możemy posadzić także wieloletnie warzywa cebulowe, jak cebulę siedmiolatkę i szczypiorek. Na początku IV zasoby wody w glebie powinny być jeszcze wysokie, co ułatwi równomierne wschody roślin. Pod koniec miesiąca wysiewamy późne odmiany marchwi.
|
|
 |
PRODUKCJA ROZSADY WARZYW
• Produkujemy rozsadę sałaty, szczypiorku, kalarepy, kalafiora i brokułu na zbiór letni i późnych odmian kapust głowiastych. Rozsadę tych gatunków można produkować na rozsadniku. W połowie IV wysiewamy nasiona warzyw dyniowatych i kukurydzy cukrowej. Gatunki te nie lubią pikowania, wobec czego nasiona wysiewamy od razu do pojedynczych doniczek lub palet. Rozsadę produkujemy na parapecie najbardziej słonecznego okna. Inaczej jest z pomidorem, papryką czy oberżyną. Ich nasiona wysiewamy już na początku kwietnia do skrzynek wysiewnych, a następnie pikujemy do pojedynczych doniczek lub wielodoniczek. Pamiętajmy, że warzywa ciepłolubne potrzebują minimum 18ºC do prawidłowego kiełkowania.
|
|
 |
SADZENIE ROZSADY WARZYW
• Do gruntu sadzimy zahartowaną rozsadę wczesnych kapustnych, pamiętając o możliwie głębokim ich sadzeniu. Wyjątkiem jest kalarepa, której nie sadzi się głębiej niż rosła w skrzynce (bo wybije w pędy kwiatostanowe). |
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|