 |
TRUSKAWKI
• Około 2 tygodnie po zbiorach owoców wycinamy liście i rozłogi truskawek. Opóźnienie zabiegu przyczynia się do gorszego zawiązania pąków na rok następny (słabsze plonowanie), zmniejsza też zimotrwałość roślin. Liście ścinamy na wysokości 4–7 cm (im starsza plantacja, tym wyżej).
|
|
 |
GRUSZA
• Zwalczamy rdzę gruszy. Sprawca – grzyb przenosi się na gruszę z jałowca (głównie sabińskiego), od poł. IV do k. VI. Jałowce zakażane są przez zarodniki z narośli na liściach grusz. Na gruszach chemiczne zwalczanie od k. V do pocz. VII (do 2 razy w sezonie).
|
|
 |
PODLEWANIE WARZYW
• W czasie suszy i upałów pamiętajmy o systematycznym nawadnianiu roślin, zwłaszcza tych o płytkim systemie korzeniowym jak ogórki i inne dyniowate, ale także nie zapominajmy o warzywach korzeniowych i kapustnych, które w tym okresie potrzebują dużo wody. Podlewanie jest szczególnie ważne pod osłonami, które dodatkowo latem trzeba schładzać i wietrzyć.
|
|
 |
NAWOŻENIE WARZYW
• Pomidory i paprykę systematycznie nawozimy, podlewając je gnojówkami (z pokrzywy, żywokostu, skrzypu). Gnojówka żywokostowa charakteryzuje się dużą zawartością potasu i fosforu, co wpływa korzystnie na zawiązywanie się kwiatów. U pomidora systematycznie obrywamy pędy boczne i podwiązujemy do palików lub sznurków. Nawozimy warzywa późne.
|
|
 |
ZWALCZANIE CHWASTÓW
• W okresie letnim wyjątkowo szybko w uprawach pojawiają się chwasty. Przy braku ściółek stała walka z chwastami jest bardzo uciążliwa, ale konieczna. Warto jeszcze teraz wyściółkować międzyrzędzia czarną włókniną lub nałożyć ściółki organiczne (np. ze skoszonej trawy lub chwastów).
|
|

|
SIEWY I SADZENIE WARZYW
• W wolne miejsca w warzywniku w drugiej połowie VII wysiewamy sałatę listkową, rzymską, kapustę chińską i pekińską. Cyklicznie koper na zielono, a z końcem lipca rzodkiewkę. Sadzimy rozsadę endywii, letniej sałaty kruchej, brukselki, jarmużu oraz kopru włoskiego.
|
|
 |
ZBIERAMY PLONY WARZYW
• Zbieramy letnie brokuły, kalafiory, kalarepę oraz rzodkiew. Zrywamy strąki późniejszych odmian grochu i bób zielony. Mamy już pierwsze ogórki, młode cukinie, kabaczki i patisony. Na zbiór pęczkowy nadaje się już marchew, pietruszka, buraki ćwikłowe z późniejszego siewu. Lipiec to też czas zbioru wielu ziół.
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|