TO SIĘ OPŁACI!
W intensywnej uprawie roślin składniki pokarmowe w glebie powinny być stale uzupełniane. Tak naprawdę nie zawsze wiemy ile nawozów i jakie trzeba dostarczyć, dlatego warto badać zasobność gleby. .
Bardzo często w ogrodach stosujemy nawożenie na podstawie podobnych wymagań poszczególnych roślin. Jednak przynajmniej raz na kilka lat powinna być wykonana analiza gleby na zawartość składników pokarmowych.
Dlaczego? Bo bez wyników badania gleby nie możemy być pewni, czy nie popełniamy jakiegoś błędu, zwłaszcza że na jej zasobność wpływa wiele czynników, również niezależnych od nas.
Corocznie z plonem warzyw i owoców wynosimy z gleby pewną ilość składników pokarmowych, która jest raczej trudna do określenia. Bardzo często, przy braku nawożenia odpowiednim składnikiem, można zaobserwować tzw. choroby fizjologiczne, np. chlorozę spowodowaną brakiem magnezu lub azotu. Nawożenie „na zapas", czyli dodawanie dostępnych składników w zbyt dużych ilościach, bez zapoznania się z potrzebami nawozowymi roślin i niedoborami w glebie jest bardziej szkodliwe niż brak nawożenia.
Dzięki chemicznej analizie gleby otrzymujemy solidne podstawy, według których można dokładnie ustalić potrzeby nawozowe roślin. Mamy pewność, którego składnika jest za mało w glebie oraz w jakich ilościach i formie powinien być zastosowany. Dodatkowo dbamy o środowisko naturalne i o nasze własne zdrowie, ponieważ możemy spożywać zdrowe i bogate w witaminy i składniki pokarmowe warzywa i owoce z własnej uprawy.
Warto wiedzieć, że... Próby gleby można wysłać pocztą do najbliższej Stacji Chemiczno –Rolniczej (lub jej przedstawiciela). Ceny różnią się od pakietu badań. Dla przykładu: dla gleb ogrodniczych – zakres podstawowy (odczyn pH, fosfor, potas, magnez, azot) to koszt ok. 13 zł, rozszerzony o zawartość mikroelementów – około 52 zł. Pomimo poniesionych kosztów analiz chemicznych, to i tak naprawdę oszczędzamy pieniądze, gdyż nie kupimy niepotrzebnych nawozów.
dr Ewelina Wojciechowska
Więcej w „To się opłaci – analiza gleby" we wrześniowym „działkowcu" (dostępny u Wydawcy 22 101 34 33 lub 34).
|