błonnik pokarmowy cz. 2
dr n. med. Agnieszka Jarosz, IŻiŻ w Warszawie
Co robić, kiedy jest mało błonnika w diecie?
Należy wprowadzać do jadłospisu chleb razowy, graham, kasze, płatki wielozbożowe, warzywa i owoce. Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego nie powinno odbywać się gwałtownie. Jeśli ktoś jadł niewielkie ilości błonnika, wprowadzanie produktów bogatobłonnikowych powinno być stopniowe, co umożliwia adaptację układu pokarmowego. Dzięki temu uniknąć można wystąpienia niekorzystnych objawów: wzdęć, dyskomfortu w nadbrzuszu.
Pamiętać również należy o dostarczeniu odpowiedniej ilości płynów, bowiem błonnik pokarmowy ma właściwości pęcznienia, a więc wiązania dużej ilości wody. Ta właściwość często wykorzystywana jest w leczeniu otyłości. Najlepiej jednak wykorzystywać błonnik z pożywienia, opierając się na wszystkich grupach produktów, będących jego źródłem.
Przykład dania z dużą zawartością błonnika
Obiad – około 500 kcal
· zupa brokułowa – krem: brokuły – 100 g, włoszczyzna bez kapusty – 60 g ziemniaki – 2 małe – 100 g, wszystko po ugotowaniu zmiksować,
· kurczak pieczony – 100 g:
· ryż brązowy na sypko – 4 łyżki – 80 g
· surówka:
- czerwona kapusta – 100 g
- cebula – 10 g
- jabłko – 1/2 średniej sztuki – 75 g
- sok z cytryny – 1/2 średniej wielkości – 30 g
kompot z owoców sezonowych – 1 szklanka – 250 ml
|