JESIENIĄ W OGRÓDKU
Miesiące jesienne kojarzą się ze sprzątaniem ogródków i działek, wygrabianiem liści, nawożeniem uprawkami jesiennymi. Resztki roślinne należy dokładnie sprzątnąć – zdrowe złożyć na pryzmę kompostową, porażone chorobami głęboko zakopać.
Przed przekopaniem gleby pomyślmy o jej wzbogaceniu w składniki pokarmowe, które zostały z niej zabrane przez uprawiane rośliny. Podstawą nawożenia na działce są nawozy organiczne. Dostarczają one roślinom wszystkich potrzebnych składników pokarmowych i dodatkowo wzbogacają glebę w substancję organiczną, prekursora próchnicy. Najczęściej rośliny zasilane są kompostem i obornikiem, a jesień jest najlepszym czasem na ich wniesienie. Do grupy tej zaliczane są także nawozy zielone, które po wytworzeniu obfitej masy nadziemnej mogą być jesienią przekopane. Jeżeli nie mamy nawozów organicznych, pozostaje zastosowanie nawożenia mineralnego, najlepiej w oparciu o analizę gleby. Nawiezione grządki przekopujemy. Jeśli teren warzywnika nie ma wyraźnie oddzielonych ścieżek (nie są one odeskowane ani utwardzane), to grządki przekopujemy razem ze ścieżkami. Kopiemy na głębokość szpadla , odwracają skibę gleby. W tak odwróconej skibie większość zimujących form szkodników w glebie wymarznie, bądź duża ich część zostanie wydziobana przez ptaki, a tym samym będzie ich mniej w ogrodzie w przyszłym sezonie. A co zrobić z liśćmi? Jest ich zwykle dość dużo, nie można ich marnować i wyrzucać do pojemników z bioodpadami, a tym bardziej nie wolno palić. Jest to cenna materia organiczna, którą można z korzyścią dla naszego ogrodu zagospodarować na wiele sposobów.
ES
Fot. Shutterstock.com
|