podstronie tej przedstawiamy Państwu najczęściej zadawane i najbardziej istotne pytania (jakie trafiają do nas poprzez pocztę lub internet) wraz z odpowiedziami naszych autorów. Aby znaleźć poszukiwany temat należy w wyszukiwarce wprowadzić słowo związane z interesującym zagadnieniem.
Pasteryzowane przetwory Drukuj Email
p. Jak długo i w jakich warunkach przechowywać pasteryzowane przetwory z warzyw?

o. Przetwory pasteryzowane z warzyw w zasadzie powinno się przechowywać do roku, czyli do następnego sezonu, w którym można znowu przygotować kolejne przetwory z warzyw świeżych. Przechowywane dłużej tracą właściwy kolor, mogą w nich zachodzić zmiany składu chemicznego i tracą na wartości. Najlepiej przechowywać w temperaturze 0-5°C (mimo, ťe pasteryzowane). W lecie trudno jest w warunkach domowych utrzymać taką temperaturę, zatem dobrze jest mieć przynajmniej chłodną, zagłębioną piwnicę (ok. 15°C). Należy chronić przed dostępem światła, pomieszczenia powinny być zaciemnione. Dostęp światła słonecznego powoduje rozkład witamin, pogorszenie barwy oraz inne niekorzystne zjawiska. Pasteryzowane warzywa (tak jak i owoce) należy kontrolować co 3-4 dni przez okres do 3 tygodni po wyprodukowaniu, a następnie raz na miesiąc.
 

 
<< pierwsza < poprzednia 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 następna > ostatnia >>

Reklama

KALENDARIUM

kwiecień 2025
P W Ś C Pt S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Uprzejmie informujemy, że nasz serwis zbiera w sposób
automatyczny informacje i zamieszcza na
urządzeniach końcowych użytkowników pliki cookies.
Wydawnictwo "działkowiec" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, ul. Bobrowiecka 1,
00-728 Warszawa; tel. 22 101-34-00; fax 22 101-34-20
NIP: 525-22-10-030, REGON: 017220636; KRS 0000010992, kapitał zakładowy 120 000 zł,