PYTANIA I ODPOWIEDZI
podstronie tej przedstawiamy Państwu najczęściej zadawane i najbardziej istotne pytania (jakie trafiają do nas poprzez pocztę lub internet) wraz z odpowiedziami naszych autorów. Aby znaleźć poszukiwany temat należy w wyszukiwarce wprowadzić słowo związane z interesującym zagadnieniem.
Pasteryzowane przetwory |
p. Jak długo i w jakich warunkach przechowywać pasteryzowane przetwory z warzyw?
o. Przetwory pasteryzowane z warzyw w zasadzie powinno się przechowywać do roku, czyli do następnego sezonu, w którym można znowu przygotować kolejne przetwory z warzyw świeżych. Przechowywane dłużej tracą właściwy kolor, mogą w nich zachodzić zmiany składu chemicznego i tracą na wartości. Najlepiej przechowywać w temperaturze 0-5°C (mimo, ťe pasteryzowane). W lecie trudno jest w warunkach domowych utrzymać taką temperaturę, zatem dobrze jest mieć przynajmniej chłodną, zagłębioną piwnicę (ok. 15°C). Należy chronić przed dostępem światła, pomieszczenia powinny być zaciemnione. Dostęp światła słonecznego powoduje rozkład witamin, pogorszenie barwy oraz inne niekorzystne zjawiska. Pasteryzowane warzywa (tak jak i owoce) należy kontrolować co 3-4 dni przez okres do 3 tygodni po wyprodukowaniu, a następnie raz na miesiąc.
|
KALENDARIUM
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Masz problem z uprawą roślin?
Chcesz zmienić swój ogród?
A może po prostu pragniesz przedstawić swoje ogrodnicze osiągnięcia?
Zapraszamy do współredagowania naszego miesięcznika „Mój Ogródek” . Na jego łamach uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i podzielisz się z innymi swymi doświadczeniami! Listy można kierować na adres redakcji – ul. Bobrowiecka 1, 00-728 Warszawa lub e-mailem na adres redakcja@mojogrodek.pl.
Uwaga: nagrodzimy wszystkie opublikowane materiały!