PYTANIA I ODPOWIEDZI
podstronie tej przedstawiamy Państwu najczęściej zadawane i najbardziej istotne pytania (jakie trafiają do nas poprzez pocztę lub internet) wraz z odpowiedziami naszych autorów. Aby znaleźć poszukiwany temat należy w wyszukiwarce wprowadzić słowo związane z interesującym zagadnieniem.
Wysiew bobu |
p. Czy ziarno bobu mocno wysuszonego przed sadzeniem należy namoczyć? Jeżeli tak to przez ile godzin.
o. Nasiona bobu przed siewem można podkiełkować, co da kilkudniowe przyspieszenie zbioru. W czasie podkiełkowywania nasiona utrzymuje się w stanie wilgotnym (np. na stale mokrej ligninie) w temperaturze 18-20°C. Kiełkują one bardzo nierównomiernie, stąd też trzeba te z małymi kiełkami delikatnie wybierać i przetrzymywać je do momentu siewu w miejscu chłodnym (około 2°C). Podkiełkowywanie i chłodzenie nasion jest dość skomplikowane do wykonania we własnym zakresie i raczej nie ma tu praktycznego zastosowania. Ponadto potem potraktowanie takich nasion zaprawami nasiennymi, może się okazać toksyczne dla kiełków. Zatem aby uzyskać wcześniejszy zbiór strąków bobu (bo chyba w tym celu miały być moczone nasiona), można polecić uprawę z rozsady. Na działce nie wysiewa się dużo bobu, więc w warunkach domowych można wyprodukować rozsadę. Zaprawione nasiona wysiewa się do doniczek z substratem torfowym (doniczki o średnicy 10 cm) po 2 nasiona. Jako doniczki wygodne są też jednorazowe, plastikowe kubki do napojów, o średnicy około 6 cm, a do nich sieje się pojedynczo nasiona na głębokość około 4 cm. W dnie kubeczka należy zrobić otwór. Okres produkcji rozsady trwa około 20-25 dni. Utrzymuje się temperaturę około 14-20°C w dzień i 10-14°C w nocy. Aby rozsada nie była wyciągnięta, doniczki należy stopniowo rozstawiać, w miarę wzrostu roślin. Przed sadzeniem rozsadę hartujemy (ograniczanie przez kilka dni podlewania i zwiększenie wietrzenia). Na 1 mb. powinno być około 10 roślin w odległości rzędów 50-60 cm (np. 2 rzędy). Po posadzeniu wskazane jest okrycie roślin włókniną polipropylenową na okres około 4 tygodni. O właściwościach bobu można dowiedzieć się z artykułu „Bób - bogate źródło białka roślinnego i błonnika”. Jest tam również kilka przepisów na smaczne potrawy z wykorzystaniem nasion bobu. Jeszcze więcej informacji można znaleźć w artykule „Bób z własnej uprawy”.
|