PYTANIA I ODPOWIEDZI


Owocowanie winorośli |
![]() |
![]() |
p. Na uprawianej przeze mnie winorośli w okresie dojrzewania część gron jest twarda, jędrna i smaczna a inne - takie same pod względem wielkości - stają się miękkie i kwaśne.
o. Przyczyną kłopotów z winogronami jest prawdopodobnie tzw. sektorowe zamieranie gron. Podstawową przyczyną tej choroby jest niedobór magnezu i wapnia, który może być wywołany np. nadmiarem potasu w glebie. Choroba uwidacznia się szczególnie przy dużych różnicach pomiędzy temperaturą w ciągu dnia i nocą oraz nieregularnym nawadnianiu. Zagrożenie chorobą zmniejsza opryskiwanie roślin 2% roztworem siarczanu magnezu. Zabieg wykonuje się kiedy jagody osiągną wielkość ziaren grochu i powtarza dwukrotnie co 7-10 dni. |
KALENDARIUM
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!
Masz problem z uprawą roślin?
Chcesz zmienić swój ogród?
A może po prostu pragniesz przedstawić swoje ogrodnicze osiągnięcia?
Zapraszamy do współredagowania naszego miesięcznika „Mój Ogródek” . Na jego łamach uzyskasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i podzielisz się z innymi swymi doświadczeniami! Listy można kierować na adres redakcji – ul. Bobrowiecka 1, 00-728 Warszawa lub e-mailem na adres redakcja@mojogrodek.pl.
Uwaga: nagrodzimy wszystkie opublikowane materiały!
